середу, 26 травня 2021 р.

Виставка - букет " Бузок - цілитель тіла і душі"

 Що може бути романтичніше ніжного букета бузку?

Бузок - чудовий символ весни, сонця та позитиву! Навіть скромний букетик з цих кольорів виглядає незмінно вражаюче і надовго дарує прекрасний настрій.

Бузок – один з найкрасивіших і універсальних квітучих чагарників. Завдяки пишності цвітіння, красі квітів і їх чудовому аромату, бузок уособлює місяць травень – перехід від весни до літа.
Історія назви бузку зобов'язана міфологічному сюжету.
Давньогрецька легенда оповідає: молодий Пан-бог лісів і лугів - одного разу зустрів прекрасну річкову німфу Сірінгу- ніжну вісницю ранкової зорі, і так замилувався її ніжною грацією і красою, що забув про свої забавах. Вирішив Пан заговорити з нею, але та злякалася його потворного вигляду і втекла. Пан побіг слідом, бажаючи заспокоїти її, але німфа несподівано перетворилася на запашний кущ з ніжними бузковими квітами. Пан невтішно плакав біля куща, зробив сопілку (syrinx) із зрізаною гілочки і з тих пір, гуляючи по лісовим хащах на самоті, грав на сопілці сумні мелодії і всім намагався робити добро. З тих пір ім'я сиринга стало латинською назвою бузку (Siringa). Крім давньогрецької легеди про бузок існує безліч інших легенд. В Англії бузок символізує розставання. Наприклад, букет вручався нареченому в знак відмови в заручинах.
В основному, квіти бузку мають чотири пелюстки, але іноді замість звичайних чотирьох пелюсток можна побачити п'ять, а іноді і більше. Саме тому дівчата здавна використовували квіти бузку для ворожіння. Вважалося, що якщо знайдеш квітку бузку з п'ятьма пелюстками – будеш щасливою. І навпаки, якщо квіти бузку замість чотирьох мали тільки три пелюстки, їх уникали, так як вважали, що ці квіти не приносять щастя.
Запрошуємо у бібліотеку усіх хто бажає помилуватися виставкою – букетом « Бузок – цілитель тіла і душі» та познайомитися з історією походження назви бузку, легендами. Також тут можна знайти 50 цікавих фактів про бузок та дізнатись про його лікувальні властивості.












Немає коментарів:

Дописати коментар