пʼятницю, 14 травня 2021 р.

Виставка - портрет "Василь Стефаник - володар дум селянських"

 14 травня 2021 року виповнюється 150 років від дня народження Василя Стефаника.

Василь Стефаник – талановитий український письменник-реаліст, може, неперевершений до цього майстер стислої соціально-психологічної новели. Його творчість припадає на кінець ХІХ та першу третину нашого століття. В. Стефаник написав не так уже й багато – його художні твори вміщаються в одному томику, та все ж для українців його ім’я по-особливому дороге. З українського письменника він переріс у письменника світового значення, у співця бідаків різних націй та рас. Як Шекспір, як Шевченко, як Бернс - Стефаник займає гідне місце в світовій літературі.
Стефаникові новели вражають своєю виключною правдивістю, справжньою оригінальністю і художньою досконалістю. Кожна його новела - це картина трагедії селянського життя, трагедія разючої бідності, безнадійної самотності, невимовної туги від розлуки з рідною землею й світ, повний смутку і водночас несказанної краси та любові до людини, ятрить болем душу.
Вже спочатку, як тільки з’явилися перші реалістичні новели письменника, вони захопили і схвилювали читачів. Раділа Леся Українка, що молодий новеліст дуже швидко "став знаменитістю на своїй батьківщині". Іван Франко в 1901 р. відзначав, що з’явився, може чи не найбільший після Шевченка письменник, "яким уже нині можемо повеличатися перед світом", що "його новели – як найкращі народні пісні…".
У 1928 році уряд Радянської України призначив В.Стефанику особисту пенсію за заслуги у розвитку літератури. Однак у 1933 році він відмовився від неї, дізнавшись про штучний голодомор. Довідавшись про це, митрополит Андрей Шептицький допомагав письменнику матеріально.
Пропонуємо вашій увазі ювілейну виставку-портрет «Василь Стефаник – володар дум селянських» до 150-річчя від дня народження письменника.





Немає коментарів:

Дописати коментар