пʼятницю, 16 квітня 2021 р.

Цікаві факти про книги

           

Як кажуть, книга — друг людини, але деякі люди до сих пір не цінують це безцінне джерело знань і задоволення, забуваючи про те, що кілька століть тому читання книжок було доступно лише обраним. Стародавні книги писалися вручну, а тому коштували неймовірно дорого, і навіть не кожен вельможа міг дозволити собі мати власну бібліотеку. Говорити про них можна нескінченно, ми ж зібрали добірку цікавих фактів про найбільш цікавих і незвичайних з них.





1.     Прообразами сучасних книг були записи на корі, листах м’якого металу і прямо на скелях. Саме наскальні малюнки дозволили нам дізнатися більше про первісних людей .

2.     Перші книги в сучасному їх вигляді винайшли в Стародавньому Римі. Виготовляли їх зігнутих навпіл і прошитих аркушів пергаменту.

3.     Одними з найдавніших книг є бухгалтерські записи одного з давньоєгипетських фараонів. Їм близько 4400 років. Як писального матеріалу стародавні єгиптяни використовували папірус, який робили з очерету.

4.     Стародавні греки виготовляли записні книжки з 4 аркушів пергаменту, складених навпіл і прошитих по середині, щоб отримати 16 сторінок для записів. Вони називали їх «тетрада».

5.     Перші згадки про книготорговцах датуються приблизно 5 століттям до нашої ери.

6.     Одна з найбільших бібліотек світу існувала в давньоєгипетській Олександрії приблизно 2300-2400 років тому. В ній набиралися знань такі великі люди, як Евклід і Архімед .

7.     Перша книга, надрукована за допомогою набірних штампів, датується 1119 роком.

8.     У стародавньому Константинополі близько 1600 тому вже функціонувала публічна бібліотека, в якій було близько 120 тисяч вручну написаних книг. Зараз Константинополь називається Стамбулом.

9.     Відносно доступними книги стали в Європі лише в 15-м столітті, коли винахідник Йоганн Гутенберг винайшов друкарський верстат.

10.         Найбільш масовою і популярною книгою в історії людства є Біблія, якою надруковано вже більше 6 мільйонів екземплярів. На другому місці стоїть збірник цитат Мао Цзедуна, а на третьому — «Володар Кілець» Дж. Р. Р. Толкіна.

11.         В Киїівській Русі стародавні книги з’явилися більше тисячі років тому, ще до прийняття християнства.

12.         Найстаріша книга в Київській Русі, «Остромирове Євангеліє», датується 1054 роком.

13.         Найбільш давньою з усіх книг, коли-небудь знайдених археологами, є «Поема про Гільгамеша». Їй приблизно 2700 років, і вона написана на 12 глиняних дощечках клинописом.

14.         Першим художнім романом вважається «Повість про Гендзі», написана в Японії близько тисячі років тому.

15.         Найстаріша книга з числа схожих на сучасні — «Синайський кодекс», датований 4-м століттям нашої ери. Він містить тексти зі Старого та Нового завітів.

16.         Найбільш високооплачуваним письменником в історії є Стівен Кінг.

17.         Аж до 18-го століття в публічних бібліотеках книги зазвичай приковывались ланцюгами, щоб їх не можна було забрати.

18.         Першою в світі книгою, надрукованою на машинці, стало твір Марка Твена «Пригоди Тома Сойєра» .

19.         Найбільшою книгою в світі є видана у 1976 році в США «Суперкнига» вагою в 250 кг, що складається з 300 сторінок.

20.         Іноді любов до книг приймає дивні форми. Так, клептоман Стів Блумберг протягом життя обікрав 268 бібліотек, винісши з них більше 23 тисяч книг, у тому числі дуже рідкісних. В цілому він викрав книг на 20 мільйонів доларів.

21.         Рукопис Войнича вважається самою таємничою книгою в світі, і вона досі не розшифрована. Вона нагадує написаний на невідомому мовою манускрипт або знахарский довідник, тільки от в світі немає тих рослин, які на сторінках цієї книги намальовані. І мови, на якому вона написана, ніхто не знає.

22.         Мільярдер Білл Гейтс на аукціоні заплатив 24 мільйони доларів за «Лестерський кодекс», рукописну книгу Леонардо да Вінчі, в якій великий винахідник робив свої записи.

23.         У Гарвардській бібліотеці зберігається 4 стародавні книги, написані за виготовленому з людської шкіри пергаменті.

24.         У книгах Вільяма Шекспіра слово «ненависть» зустрічається в 10 разів рідше, ніж слово «любов» .

25.         У середньому жінки купують книги майже вдвічі частіше, ніж чоловіки.

26.         Автор «Мандрів Гулівера» Джонатан Свіфт описав у своїй книзі закони механіки небесних тіл дивно точно за сотню років до того, як правдивість його тверджень змогли підтвердити астрономи.

27.         З моменту винаходу друкарського верстата на Землі було надруковано близько 2 мільярдів книг. Зараз їх одночасно існує у світі приблизно в 30 разів менше.




Немає коментарів:

Дописати коментар