четвер, 18 травня 2023 р.

13 травня - Всесвітній День кульбаби

 А чи знали ви, що кульбаба – це саме та квітка, яку впізнають практично всі. Адже вона проростає майже всюди. Та насправді у світі налічується понад дві тисячі видів кульбаб! Тому навіть не кожен експерт може їх розрізнити.

Ця жовта квітка найперше цікава тим, що після квітнення, кульбаба перетворюється на пухнасту кульку з насінням. Багато людей вважає ці дві стадії розвитку – різними рослинами!
Якщо вас раптом вжалила оса або бджола, то шукайте кульбабу! Ця квітка допоможе полегшити біль. Для цього достатньо зірвати її і помазати схожим на молоко соком місце укусу. Вже через 5-7 хвилин біль або зникне повністю, або сильно ослабне.
Кульбабу лікарську застосовують для поліпшення травлення, як засіб, який збуджує апетит і додає силу, при діабеті, авітамінозі. Нею лікують анемію, серце, нирки, кишечник, порушення обміну речовин. Народна медицина заявляє про протипухлинну властивості кульбаби лікарської.
У кульбабі міститься: кальцій, залізо, фосфор, калій і вітаміни A, B, C , Е, також білки до 5%. У коренях деяких кульбаб міститься каучук (з каучуку виготовляють шини для транспортних засобів). Молоді стебла і листя кульбаб містять вітамін B2. Листя ж кульбаби використовують в косметиці: з нього готують маски, воно живить, зволожує і омолоджує шкіру.
Кульбаба здавна використовувалася в їжу різними народами. Її вживали перші поселенці на Американському континенті. Більшість народів вважають кульбабу бур'яном, а в Китаї її називають овочем, оскільки тут вона дуже часто вживається для приготування різних страв. З бутонів кульбаби готують варення, яке має золотисто-жовтий колір, густу консистенцію, має сильний аромат і різкий смак. А з підсмажених коренів кульбаби роблять напій, який може служити сурогатом кави.
В Італії кульбаба – дуже популярна і улюблена їжа. Тут страви з кульбаб можна знайти в меню багатьох ресторанів, їх навіть подають до весільного столу.
З пелюсток кульбаб роблять алкогольні напої. Для прикладу, у бельгійському місті Оі з цих рослин виготовляють пиво, а також додають їх у паштет. Бельгія загалом є однією з рідкісних країн, яка культивує кульбабу у великих кількостях. Більше того, з кульбаб роблять вино! З давніх часів на Британських островах виготовляють дуже популярне в Англії вино з квіток кульбаби. У своїй відомій повісті "Кульбабове вино" фантаст Рей Бредбері згадує про це.






Немає коментарів:

Дописати коментар