четвер, 13 січня 2022 р.

" Прославляєм в колядках Боже дитятко ! "

 

Колядки - це обрядові пісні, які виконуються в усіх регіонах України напередодні Різдва. В Україні одним з найулюбленіших було і залишається свято Різдва. З ним пов'язані такі поняття, як Свят-вечір, вертеп, колядування, а колядки на Різдво Христове можна почути в усіх регіонах України.

   Зимові свята без колядки вже ніхто й уявити не може. Ці пісні так глибоко вкорінилися в українські традиції. Перші колядники можуть постукати у двері уже на Святвечір.  Щойно зійде на небі перша зірка. Саме цього дня заведено розпочинати різдвяні співи. А от співати колядки прийнято аж до Водохреща. Тобто від 6 до 20 січня, до Івана Предтечі, який, як кажуть у народі, «забрав усі свята на плечі».

     Колядування - це урочисті обходи сусідів, родичів і приятелів із ритуальними пісенними величаннями і зиченнями гараздів усім членам родини. За виконання колядок годиться пригостити колядників й наділити їх подарунками.

    В основі звичаю колядування лежить прадавня віра в силу побажання й магію словом творити те, що воно описує.  

В нашій бібліотеці за участі членів клубу "Ріднокрай"відбулись різдвяні зустрічі " Прославляємо в колядках Боже дитятко!". Виконувались колядки зібрані у нашому селі.








Немає коментарів:

Дописати коментар