середа, 16 жовтня 2024 р.

Від зернини - до хлібини

 Один з найпопулярніших продуктів у світі, без якого, мабуть, не обходиться жоден день нашого життя, – це, звичайно ж, хліб. Тому не дивно, що у нього є своє свято – Всесвітній день хліба, який відзначається щорічно 16 жовтня.

Свято було засновано у 2006 році за ініціативою Міжнародного союзу пекарів і пекарів-кондитерів. А вибір дати обумовлений тим, що 16 жовтня 1945 року була створена Продовольча і сільськогосподарська організація ООН, яка займалася вирішенням проблем у розвитку сільського господарства і його виробництва.
Хліб – один з небагатьох продуктів, який вживають щодня у всьому світі. Хліб у всіх народів світу завжди займав почесне місце, неповага до буханця споконвіку вважалася гріхом. Професія пекаря була найбільш шанованою. Історія хліба сягає своїм корінням у далеке минуле, коли перші людські спільноти лише починали обробляти землю та вирощувати злаки.
Слов’яни про хліб складали гімни, легенди, пісні, приказки. Дорогих і бажаних гостей і донині зустрічають хлібом та сіллю. Весільним короваєм благословляють молодих на щасливе спільне життя в любові і достатку.
Хлібом могутня наша Україна. З хлібом далеко видно - на всі сторони світу. Хліборобський рік безперервний. Від жниварської осені хлібороб очікує весни, від засівної весни живе до наступної осені. Силу своїх рук, натхнення душі хлібороб віддає землі. Він не знає відпочинку в думах про хліб. Без хліба люди — сироти, а земля - страдниця, І навпаки, земля — наше багатство, наша щедра годувальниця, коли вона в бережливих, добрих руках господаря.









Немає коментарів:

Дописати коментар