суботу, 6 січня 2024 р.

Хрещення Господнє - велике церковне свято

 

Хрещення Господнє - останнє велике церковне свято січня, яке має багато традицій та заборон.

Водохрещу більше не відзначають 19 січня. За новоюліанським календарем свято наступатиме на 13 днів раніше, тобто 6 січня.

Історія Водохрещі

Водохреща присвячена події з Біблії, коли тридцятирічний Ісус прийняв хрещення у річці Йордан. Провів цей ритуал пророк Іоанн Предтеча, який після цієї події отримав прізвище Хреститель.

Через прийняття хрещення Ісус показав приклад усім християнам про те, що цей обряд є обов'язковим для кожного віруючого - навіть для Сина Божого. Деякі християни вірять, що після цього ритуалу річки Йордан на Хрещення щороку змінює течію та починає текти назад.

Під час хрещення Христа відбулася ще одна подія, яка відзначається 6 (19) січня. На землю з небес прийшов Святий Дух, який набув форми білого голуба, і опустився на Ісуса. Таким чином всі християни, які були присутні на ритуалі, переконалися, що Христос справді Син Бога. Ця подія називається Богоявлення.

Традиції і заборони Водохреща

Головним обрядом цього свята є водохресні купання. На річках та озерах у льоду вирізують ополонку у формі хреста, після чого священики освячують воду. У ці ополонки занурюються найсміливіші люди, наслідуючи Христа.

Ставлення церкви до водохресних купань неоднозначне. Багато священиків вважають цей ритуал не християнським, а язичницьким, до того ж мало поширеним у наших предків. Ця традиція стала широко відомою лише за пізніх радянських часів і після здобуття незалежності України.

Ще одна популярна традиція свята - освячення води. Віруючі набирають святу воду в храмах та ополонках. Вважається, що водохресна вода може лікувати хвороби, знімати псування та освячувати приміщення. Її зберігають в окремій ємності та використовують лише за необхідності.

              Існують також деякі заборони на Водохрещу.

  • Як і в будь-яке інше церковне свято, не можна в цей день сваритися з близькими, лихословити, заздрити і бажати зла іншим людям.
  • Церква забороняє займатися ворожіннями і магічними ритуалами.
  • В ополонку з освяченою водою не можна плювати, кидати сміття, виливати відходи. Поруч з такою водою не можна лаятися, інакше вона може втратити святі властивості.
  • Не можна купатися на Водохрещу, якщо у вас є симптоми ГРВІ, проблеми з легенями і серцем, судоми і в цілому будь-які проблеми зі здоров'ям.









Немає коментарів:

Дописати коментар