середу, 19 квітня 2023 р.

День проліска


 

Нарешті ми дочекалися весни, а з нею – пробудження природи. На лісових галявинах і в парках з’явилися «перші квіточки весни – пролісковий цвіт». Символи надії, тепла і краси.

Англійці навіть позначили на честь цієї рослини особливий день в календарі -  День проліска, який вперше відсвяткували  19 квітня 1984 року. Відтоді це ніжне та красиве свято відзначають в багатьох країнах світу.

У тендітної  квітки є безліч народних назв: англійці іменують пролісок «сніговою краплею», «сніговою сережкою»; німці - «сніговим дзвіночком»; чехи -  «сніжинкою»; українці - «білявка, снігурка, козулька, білосніжка, мартівка».

Всього у світі налічується близько 20 видів пролісків, які відрізняються за формою, забарвленням і навіть ароматом. В нашій країні ростуть 3 види цієї квітки, які занесені до Червоної книги України як рослина, що зникає.

Саме тому наша бібліотека пропонує всім долучитися до свята Проліска і нагадує, щоб милуватися цією красою в майбутньому – бережіть її, не рвіть її сьогодні!

Тендітна весняна квітка надихала на творчість багатьох митців: художників (С.Ю. Жуковський «Підсніжники», Д.Г. Россетті «Проліски», Л. Скрипченко «Підсніжники»); композиторів (П.І. Чайковський цикл «Пори року»: Квітень. Підсніжник», Олейніков А. Пісня «Пролісок»);  а також письменників та поетів.

До вашої уваги – добірка літературних творів, в яких згадується чудова квітка - першоцвіт.  Яскравого вам, весняного читання!



Червона книга України

Червона книга є офіційним документом, що відображає сучасний стан видів рослин і грибів України, які перебувають під загрозою зникнення, або потребують охорони. У книзі знайдете відомості про 857 видів, в тому числі   про проліски.


Л. Українка «В магазині квіток» (збірка «На крилах пісень»)

Відома поетеса яскраво зобразила прихід весни-чарівниці.  Проліски у неї -  уособлення природної краси, їх місце на галявині у лісі.  За квітковою символікою, проліски позначають тендітність, делікатність, вразливість. Сільську дівчину, головну героїню твору, поетеса порівняла саме з цією квіткою.


Г.К. Андерсен «Пролісок»

Пронизлива розповідь про маленьку відважну квіточку і її жагу до життя і любов до світла. Про те, як  нелегко бути першим і зробити перший крок. Вона навчає  бути стійкими, як пролісок,  і вірити в себе, в свої започаткування.


П. Грабовський «Пролісок»

Перша збірка  поезій П. Грабовського «Пролісок» - це вірші, присвячені коханій жінці Надії Сигиді, почуття до якої поет проніс через усе життя: « Такої певної, святої, Такої рідної, як ти, Такої щирої, простої, Вже більше, мабуть, не знайти…». Збірка оригінальних поезій, як назвав її він сам. Ліричні вірші сповнені спогадами, роздумами, ніжністю і смутком.



А. Процайло «Тьма і проліски»

Бунтівна юність, помилки молодості, нещасливі стосунки, докори батьків, зрада коханого. Що ще піднесе їй життя?..  Почати все з чистого аркушу, зустріти того, хто мріяв про неї все існування. І знову відчути запаморочливий запах пролісків.





Блакитноока «Проліски для Крижаної королеви»

Молодіжна проза від письменниці-початківця. Легка, ніжна, трепетна історія кохання. Крига товстим шаром скувала серце головної героїні.  Але вона не втрачає надії на краще, вірить у перемогу тепла і любові над холодом і непорозуміннями!


Немає коментарів:

Дописати коментар