пʼятницю, 5 червня 2020 р.

Обряд "Водіння Куста"


  Зелені свята або Трійця – свята незвичайні, жадані, адже з ними приходить тепле літо. В цей час пишно розквітала природа і люди намагалися опоетизувати її різними обрядовими дійствами. До таких належало й «водіння Куста».
   Це обряд, в якому брали участь лише дівчата і жінки, тривав три дні. Починали дійство рано-вранці наймолодші дівчата, потім «водили Куста», старші дівчата, а після обіду й літні жінки. Гурт дівчат вибирав з-поміж себе найвродливішу дівчину чи жінку, яку одягали у пишне вбрання, затикали гіллям  широколистих дерев,  а на голову одягали пишний вінок, сплетений з кленового листя, квітiв.  Кустовий гурт обходив оселі і співав величальні кустові пісні.  А наприкінці виголошував побажання: «Вийди, господарю, з нового покою, винеси Кусту хоч  по золотому», «Водимо Куста, щоб другого року дождати і поспiвати», «Щоб ішов дощ і все було зелене!».  
   Історія обряду «Водіння Куста» започатковується ще в прадавні язичницькі часи, коли в такий спосіб відбувалося обходження дворів з метою величання членів родини. Літом дійство приурочувалося до періоду сонцестояння, коли особливого пошанування набував культ предків, а тому головний святковий об’єкт – Куст (вбрана у гілля молода дівчина) – уособлював душі померлих, які в період Трійці нібито мали здатність з’являтися у нашому світі. Відповідно ці предки відігравали роль посередників між цим світом і потойбіччям, а їхнє «задобрення» у формі обдаровування Куста гарантувало родинне і господарське благополуччя на цілий рік.
     Ми також шануємо звичаї нашого народу і намагаємося відтворювати давно забуті обряди.









Немає коментарів:

Дописати коментар