Важливо з самого дитинства вчитись розуміти і бачити красу природи. Впізнавати рослини, дерева і кущі в " обличчя", бути здатними читати "зелену"книгу довкілля.
Куди б ми не пішли – чи то до лісу, чи то на луки, поле, скрізь нас зустрічають рослини . А що ми знаємо про них? Мабуть, не так уже й багато. А про них варто знати більше. Останнім часом винайдено багато лікувальних властивостей рослин. Лікарські рослини є тим місточком між людиною і природою, тією рятівною соломинкою, за яку хватається хворий.
Ми із дітьми вирішили помандрувати довкіллям і познайомитися із найпоширенішими лікарськими рослинами нашого села.
Калина (кущ) - Не було в народній медицині корисніших ліків від застуди, ніж калиновий чай.Свіжі ягоди з медом та водою вживають при кашлі, серцевих захворюваннях, мають заспокійливу дію. Соком калини очищають обличчя, щоб рум'янилось.
Горобина (кущ)– сухі плоди, сік свіжих ягід і квітки горобини застосовують при дизентерії.Водні відвари вживають як мочегінний, жовчегінний і кровозупинний засіб.
Липа(дерево) - Здавна липовий цвіт у вигляді гарячого настою вживають як потогінний засіб, добре ним полоскати горло, особливо при ангіні, використовується як засіб проти застуди і кашлю. Також липовий чай використовується у косметиці.
Звіробій(трав.) - Засобом від 99 хвороб називають звіробій в народі. Він має протимікробну дію.Він цілющий у свіжому та сухому виді. Готують із трави звіробійне масло, яке застосовують у компресах для лікування ран, опіків. Свіжу траву звіробою розтирають і прикладають при ударах. Добре допомагає при грипі, коли болить голова.
Подорожник(трав.) - це рослина, яка росте при дорозі. Листя подорожника використовують щоб, швидше зупинити кров. Сік із подорожника покращує апетит. Насіння використовують при захворюванню шлунка.
Кульбаба (трав.) - використовують як квіти так і коріння. Вони покращують апетит, регулюють роботу шлунка, лікують цукровий діабет. Із квітів готують варення, салат, супи. В косметиці використовують як засіб видалення веснянок.
Ромашка(трав.) - нею промивають різні рани, полощуть горло, п'ють чай, якщо болить живіт. Використовується у косметиці.
Шипшина(кущ) - плоди дуже багаті на вітаміни. Вживають відвари, чай при всіх важких хворобах, коли камінь або пісок у нирках, після операції.
Каштани (дерево) - з плодів роблять настої, а потім стирають ноги та руки, коли болять.
Кропива(трав.) - має багато вітамінів. Відвар з кропиви являється гарним засобом для укріплення волосся на голові.
Деревій(трав.) - сік деревію з медом вживають для покращення апетиту, покращення обміну речовин, при хворобі печінки, сам сік використовують як кровоспинне.
Лопух(трав.) - листя лопуха прикладають до суглобів для знеболення. Відваром з кореня лопуха миють волосся, щоб не випадало.
Материнка(трав.) - п'ють напій з материнки при хворобі шлунка, кишечника, горла, при простудних захворюваннях, від зубного болю.
Нагідки(трав.) - застосовують при порізах, язві, лишаях, хворобі очей, печінки, шлунка, золотусі.
Верба(дерево) - кора застосовується як кровоспинний, дезінфікуючий засіб. При болях в ногах використовують ванни. При опіках застосовують відвар з молодих гілочок верби.
Дуб(дерево) - у напої з жолудів є бета-каротин, крохмаль, ефірні масла. Такий напій корисний для серцево-судинної системи людини, при розладі шлунка і хронічних захворювань травної системи.
Береза(дерево) - Лікуватися можна соком, листям, бруньками і навіть корою. Сік корисний при захворюваннях жовчного міхура. Березовий сік допоможе впорається з втомою, авітамінозом, слабкістю, відновить сили організму.
Сосна(дерево) - у пригорщі зелених шишок сосни вітамінів та мікроелементів більше, ніж у кілограмі імбиру та лимонів разом узятих. Сушену хвою використовують для лікування простудних недуг — кашлю, нежиті, ангіни, трахеїти і бронхітів, ГРВІ та грипу.
Смородина(кущ)- чорна смородина містить дубильні речовини, солі калію, вітамін С та ефірну олію, стимулює травлення, роботу підшлункової залози, печінки, нирок та селезінки. Рекомендується лікарями як системний протизапальний засіб.
Бузок(кущ)-Лікувальною сировиною є не тільки квіти, а й бруньки, листя та кора. Препарати з бузку мають протизапальну дію, використовуються для зниження рівня цукру в крові та для лікування шкірних захворювань.
Малина(кущ)- Свіжі ягоди малини мають специфічний приємний смак і аромат, втамовують спрагу і покращують травлення. Включення в раціон ягід малини або продуктів з них значно прискорює лікування різних захворювань шлунково-кишкового тракту, так як вони мають протиблювотні, протизапальні і знеболюючі властивості.
М’ята(трав.) - незамінний засіб при застуді, головних болях і запамороченнях, при відсутності апетиту теж приймають м’яту. М’ята відмінно стимулює і налагоджує роботу печінки і жовчного міхура. Якщо запор або навпаки пронос, здуває живіт, нудить, то теж допоможе м’ята. Вона відмінно відновлює роботу кишечнику. М’ята – відмінний розслаблюючий і протизапальний засіб.
Волошка(трав.) - добре допомагає при запальних процесах в нирках, відвар волошки застосовують для промивання очей під час кон'юнктивіту або механічних забруднень очей, чудово знімає головні болі.
Календула(трав.) - відвар знімає запалення, сприяє швидкій регенерації, що дозволяє використовувати рослину для лікування шкірних поразок; нормалізує артеріальний тиск ;проявляє антимікробну дію, бореться з сезонними вірусами, бактеріальними інфекціями; позитивно впливає на стан органів дихання.
Чистотіл(трав.)- використовують для зняття спазмів мускулатури, зниження тиску і лікування стенокардії. Застосовують при задишці, захворюваннях легенів, серцевій та бронхіальній астмі, склерозі судин головного мозку, інсульті, ревматизмі. Вважають єдиним засобом для лікування і профілактики раку.
Чебрець(трав.)- його вживають для лікування шлунково-кишкових захворювань, при нервових хворобах, безсонні, цукровому діабеті, перевтомі.
Чорнобривці(трав.)- Травники називають – ліками проти багатьох хвороб. Кажуть, чай з цих квітів знімає біль у шлунку, діє, як заспокійливий та сечогінний засіб, їх додають в узвар. Також лікарські властивості чорнобривців допомагають при діабеті, випадінні волосся, болях у суглобах, знімають запалення і борються з бактеріями.
Природа дбає про нас, допомагає нам, лікує від різноманітних хвороб. Тільки треба розуміти її, спостерігати за нею, вивчати її. І тоді природа подарує нам здоров'я – найцінніше багатство.
Немає коментарів:
Дописати коментар