середа, 2 липня 2025 р.

Мандрівка в зелену аптеку

  Важливо з самого дитинства вчитись розуміти і бачити красу природи. Впізнавати рослини, дерева і кущі в " обличчя", бути здатними читати "зелену"книгу довкілля. 

   Куди б ми не пішли – чи то до лісу, чи то на луки, поле, скрізь нас зустрічають рослини . А що ми знаємо про них? Мабуть, не так уже й багато. А про них варто знати більше. Останнім часом винайдено багато лікувальних властивостей рослин. Лікарські рослини є тим місточком між людиною і природою, тією рятівною соломинкою, за яку хватається хворий.

Ми із дітьми вирішили помандрувати довкіллям і познайомитися із найпоширенішими лікарськими рослинами нашого села.

Калина (кущ) -  Не було в народній медицині корисніших ліків від застуди, ніж калиновий чай.Свіжі ягоди з медом та водою вживають при кашлі, серцевих захворюваннях, мають заспокійливу дію. Соком калини очищають обличчя, щоб рум'янилось.

Горобина (кущ)– сухі плоди, сік свіжих ягід і квітки горобини застосовують при дизентерії.Водні відвари вживають як мочегінний, жовчегінний і кровозупинний засіб.

 Липа(дерево) -  Здавна липовий цвіт у вигляді гарячого настою вживають як потогінний засіб, добре ним полоскати горло, особливо при ангіні, використовується як засіб проти застуди і кашлю. Також липовий чай використовується у косметиці.

 

Звіробій(трав.) -  Засобом від 99 хвороб називають звіробій в народі. Він має протимікробну дію.Він цілющий у свіжому та сухому виді. Готують із трави звіробійне масло, яке застосовують у компресах для лікування ран, опіків. Свіжу траву звіробою розтирають і прикладають при ударах. Добре допомагає при грипі, коли болить  голова.

 

Подорожник(трав.)  -  це рослина, яка росте при дорозі. Листя подорожника використовують щоб, швидше зупинити кров. Сік із подорожника покращує апетит. Насіння  використовують  при захворюванню шлунка.

 

Кульбаба (трав.) -  використовують як квіти так і коріння. Вони покращують апетит, регулюють  роботу шлунка, лікують цукровий діабет. Із квітів готують варення, салат, супи. В косметиці використовують як засіб видалення веснянок.

 

Ромашка(трав.)  -  нею промивають різні рани, полощуть горло, п'ють чай, якщо болить живіт. Використовується у косметиці.

 

Шипшина(кущ) -  плоди дуже багаті на вітаміни. Вживають відвари, чай при всіх важких хворобах, коли камінь або пісок у нирках, після операції.

 

Каштани (дерево) -   з плодів роблять настої, а потім стирають ноги та руки, коли болять.

 

Кропива(трав.)  -  має багато вітамінів. Відвар з кропиви являється гарним засобом для укріплення волосся на голові.

 

Деревій(трав.)   сік деревію з медом вживають для покращення апетиту, покращення обміну речовин, при хворобі печінки, сам сік використовують як кровоспинне.


Лопух(трав.)  -   листя лопуха прикладають до суглобів для знеболення. Відваром з кореня лопуха  миють волосся, щоб не випадало.

 

Материнка(трав.)  -  п'ють напій з материнки при хворобі шлунка, кишечника, горла, при простудних  захворюваннях, від зубного болю.

 

Нагідки(трав.)   застосовують при порізах, язві, лишаях, хворобі очей, печінки, шлунка, золотусі.

 

Верба(дерево)  -  кора застосовується як кровоспинний, дезінфікуючий засіб. При болях в ногах  використовують ванни. При опіках застосовують відвар з молодих гілочок верби.


Дуб(дерево) у напої з жолудів є бета-каротин, крохмаль, ефірні масла. Такий напій корисний для серцево-судинної системи людини, при розладі шлунка і хронічних захворювань травної системи.

 

Береза(дерево) Лікуватися можна соком, листям, бруньками і навіть корою. Сік корисний при захворюваннях жовчного міхура. Березовий сік допоможе впорається з втомою, авітамінозом, слабкістю, відновить сили організму.

 

Сосна(дерево) у пригорщі зелених шишок сосни вітамінів та мікроелементів більше, ніж у кілограмі імбиру та лимонів разом узятих.  Сушену хвою використовують для лікування простудних недуг — кашлю, нежиті, ангіни, трахеїти і бронхітів, ГРВІ та грипу.

 

Смородина(кущ)- чорна смородина містить дубильні речовини, солі калію, вітамін С та ефірну олію,  стимулює травлення, роботу підшлункової залози, печінки, нирок та селезінки. Рекомендується лікарями як системний протизапальний засіб.

 

Бузок(кущ)-Лікувальною сировиною є не тільки квіти, а й бруньки, листя та кора. Препарати з бузку мають протизапальну дію, використовуються для зниження рівня цукру в крові та для лікування шкірних захворювань. 

 

Малина(кущ)Свіжі ягоди малини мають специфічний приємний смак і аромат, втамовують спрагу і покращують травлення. Включення в раціон ягід малини або продуктів з них значно прискорює лікування різних захворювань шлунково-кишкового тракту, так як вони мають протиблювотні, протизапальні і знеболюючі властивості.

 

 М’ята(трав.)  - незамінний засіб при застуді, головних болях і запамороченнях, при відсутності апетиту теж приймають м’яту. М’ята відмінно стимулює і налагоджує роботу печінки і жовчного міхура. Якщо запор або навпаки пронос, здуває живіт, нудить, то теж допоможе м’ята. Вона відмінно відновлює роботу кишечнику. М’ята – відмінний розслаблюючий і протизапальний засіб.

 

Волошка(трав.)  - добре допомагає при запальних процесах в нирках, відвар волошки застосовують для промивання очей під час кон'юнктивіту або механічних забруднень очей, чудово знімає головні болі.

 

Календула(трав.)  відвар знімає запалення, сприяє швидкій регенерації, що дозволяє використовувати рослину для лікування шкірних поразок; нормалізує артеріальний тиск ;проявляє антимікробну дію, бореться з сезонними вірусами, бактеріальними інфекціями; позитивно впливає на стан органів дихання.


 Чистотіл(трав.)-  використовують для зняття спазмів мускулатури, зниження тиску і лікування стенокардії. Застосовують при задишці, захворюваннях легенів, серцевій та бронхіальній астмі, склерозі судин головного мозку, інсульті, ревматизмі. Вважають єдиним засобом для лікування і профілактики раку.

 

Чебрець(трав.)-  його вживають для лікування шлунково-кишкових захворювань, при нервових хворобах, безсонні, цукровому діабеті, перевтомі. 

 

Чорнобривці(трав.)-  Травники називають – ліками проти багатьох хвороб. Кажуть, чай з цих квітів знімає біль у шлунку, діє, як заспокійливий та сечогінний засіб, їх додають в узвар. Також лікарські властивості чорнобривців допомагають при діабеті, випадінні волосся, болях у суглобах, знімають запалення і борються з бактеріями.

 

   Природа дбає про нас, допомагає нам, лікує від різноманітних хвороб. Тільки треба розуміти її, спостерігати за нею, вивчати її. І тоді природа подарує нам здоров'я – найцінніше багатство.















Немає коментарів:

Дописати коментар