вівторок, 4 квітня 2023 р.

ЇЇ величність книга




   На початку квітня діти і дорослі всього світу святкують день народження дитячої книги. Свято, встановлене з ініціативи та за ухвалою Міжнародної ради дитячої книги, відзначається щороку (починаючи з 1967) 2 квітня — в день народження великого казкаря Ганса Крістіана Андерсена. Цим підкреслюється надзвичайно важлива роль дитячої книги у формуванні духовного та інтелектуального обличчя нових поколінь Землі.

         З моменту появи на світ людина починає вчитися. Вона вчиться ходити, говорити, пізнає навколишній світ. ЇЇ вчать сонячний промінь і метелик, який сів на квітку, кумедна картинка і добра пісня, весела гра і улюблена книга.

       Книга! Вона поруч із самого народження. Перші казки, вірші читають нам мама і тато, братик і сестричка. Книга розповідає нам про казкових богатирів, про шкільне життя, про далекі країни. З книгою кожен із нас може мандрувати в минуле і в майбутнє. Про все на світі розповідає книга.

    Серед безлічі книжок - давніх та сучасних, серйозних та веселих - найкращі написані для дітей. Дитяча книга – це сонячний зайчик, бо є світлою і радісною.

Шановні друзі! Рекомендуємо вам почитати своїм дітям наступні шедеври дитячої літератури:

Алан Мілн – «Вінні Пух»,  Льюіс Керролл - «Аліса в країні Чудес» ,                Астрід Ліндгрен – «Пеппі Довгапанчоха», «Пригоди  Малюка та  Карлсона»,     Туве Янссон – низка книг про Мумі-троля,

 Даніель Дефо –«Робінзон Крузо», Джеральд Даррелл - «Моя сім'я та інші тварини», Рональд Дал «Чарлі і шоколадна фабрика»,

 Памела Ліндон Треверс «Мері Поппінс», Джанні Радарі «Пригоди Чипполіно», «Золотий голос Джельсаміно», Антуан де Сент-Екзюпері «Маленький принц», Джеймс Крюс – «Тім Талер,або Проданий сміх» , Марк Твен «Пригоди Тома Сойєра »,  Джонатан Свіфт «Мандри Гуллівера»,  Редьярд Кіплінг – «Книга джунглів»,  Роберт Луїс Стівенсон «Острів скарбів»,  Жуль Верн «П'ятнадцятирічний капітан», «Діти капітана Гранта», Джоан Роулінг – серія книг про Гаррі Потера.

                   Найкращі твори української дитячої літератури:

Всеволод Нестайко «Тореадори з Васюківки»,  Наталя Забіла «Ясоччина книжка»,  Марія Познанська «Любій малечі про цікаві речі»,  Микола Трублаїні «Крила рожевої чайки»,  Анатолій Костецький «Мінімакс кишеньковий дракон, або День без батьків», Оксана Іваненко «Лісові казки»,

Олександр Дерманський «Король буків, або Таємниця Смарагдової Книги», Марина та Сергій Дяченки – «Пригоди Марійки Михайлової», Леся Вороніна «Таємне товариство боягузів», Ніна Воскресенська «Легенда про Бовдура Великого» , «Дивовижні пригоди Наталки в країні часу», Марина Павленко «Лісовичок повертається».

        І знаєте що? Перечитування цих вічно актуальних історій буде надзвичайно корисним не лише для дітей, а й для вас, батьків!

    Святкування Міжнародного дня дитячої книги є наглядний показник того, що книга, яка створена саме для дитини,має великий вплив на формування її характеру та становлення як людини. Дитячі твори ― це дивовижний та безмежний чарівний світ, який діти відкривають для себе саме завдяки книзі. Тож у Міжнародний день дитячої книги бажаємо, аби на ваших книжкових полицях завжди було багато цікавих книг!





Немає коментарів:

Дописати коментар